Prima lecție Montessori – Hyderabad, India

First you have to be, then you have to do!

IMG_8716

Încă din prima zi, am auzit aceste vorbe repetate în continuu și am încercat să leg de ele orice lecție ce a urmat. Pentru că mie mi-au apărut multe semne de întrebare după prima zi, referitoare la persoana mea. Oare am procedat bine până acum? Oare am avut un comportament demn de a face parte dintr-o comunitate plină de minți absorbante? Oare nu cumva am greșit din toate punctele de vedere? Ce m-a împiedicat să casc ochii mai devreme și să văd că nu aplic metoda corectă?

Dacă stai bine și te gândești la propoziția asta:

„First you have to be, then you have to do!”

…are sens? Poți să faci anumite lucruri, fără să crezi în ele?

Bineînțeles că poți! Dar oare lucrurile vor avea rezultatul dorit?

IMG_8763

Înainte să te hotărăști să devii un ghid Montessori bun pentru copii, să faci sacrificii, să zbori cu avionul pe alt continent și să-ți sucești viața la 180 de grade, trebuie să te întrebi dacă crezi cu adevărat în metoda asta! Dacă ești convins că poți să ieși din bula ta, cea în care ai crescut și în care ai fost educat, să fii deschis la alte idei, care poate nu au nici cea mai mică legătură cu stilul tradițional cu care ai fost obișnuit din fragedă pruncie.

First you have to be, then you have to do!

Înainte să ai așteptări de la copil, trebuie să schimbi tu ceva în tine. Și da, pare a naibii de greu! Tu nu mai ești la vârsta la care ai mintea absorbantă și încă îți descoperi potențialul. Dar dacă ești dispus să faci un efort pentru a schimba ceva în tine, atunci șansele ca metoda pe care o aplici după să funcționeze sunt mult mai ridicate.

Cum poți să-i ceri tu copilului să facă liniște în clasă, dacă tu ridici tonul din 5 în 5 minute?

Cum poți să-i ceri copilului să meargă încet în clasă, dacă tu traversezi sala în mai puțin de 2 secunde?

Cum poți să-i ceri copilului să așeze scaunul la masă fără să facă zgomot, când tu nu ești atent deloc la finețea acestor acțiuni?

First you have to be, then you have to do!

Nu cumva suntem puțin ipocriți atunci când le cerem altora ceea ce noi nu suntem capabili să facem? Sau poate că suntem capabili dar ni se pare că avem mai multe drepturi doar pentru că suntem mai „trecuți prin viață”…

Copilul până în 6 ani are o minte absorbantă și va absorbi tot ce se întâmplă în jurul lui, instantaneu, fără să facă discriminări și fără să omită detalii care poate nouă nu ni se par relevante. Nu e important să-i spui ce și cum trebuie să facă! E important să-i arăți ce și cum trebuie să facă! E important să-i oferi mediul de care are nevoie pentru a-și fructifica potențialul și a-și construi personalitatea.

Ca adulți, nu avem responsabilitatea să-i băgăm în cap copilului, cu forța, toate informațiile pe care le deținem NOI. Da, poate că suntem și deștepți și minunați și dăm pe afară de logică și imaginație, dar principala noastră responsabilitate este să-i asigurăm copilului mediul și materialele potrivite pentru dezvoltarea LUI! Să-l urmăm și să fim atenți la nevoile sale și să-l ghidăm atunci când este necesar.

First you have to be, then you have to do!

Eu m-am hotărât să devin Montessori și la asta voi lucra cât timp voi mai sta aici, în Hyderabad, India. Înainte de toate, voi lucra la mine, să-mi deschid mintea și sufletul către înțelegerea față de copil.

Înainte să promit că voi revoluționa lumea și că voi schimba mentalități, promit că voi face tot ce-mi stă în putință să devin EU cea vrednică de a-i ghida pe oamenii în miniatură.

First I will have to BE, then I will have to DO!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: