Minciuni electorale – ediția Galați 2016

Deși n-am crezut că voi scrie vreodată despre campaniile electorale, anul acesta m-au doborât porțiile de SF pe care ni le-au servit, în continuu, politicienii gălățeni, atât pe străzi și-n cutiile poștale, cât și pe rețelele de socializare și adresele de mail.

sursa: Munteanu Răzvan Andrei

sursa foto: Munteanu Răzvan Andrei

Dacă 1 iunie  a fost prilej de fericire, de sărbătoare, de oferit cadouri celor mici și celor care mai aveau spiritul copilăriei în ei, data de 5 iunie 2016, care se apropie negreșit, ne aduce tuturor, în suflet, sentimente mixte: începând cu niscai confuzie și culminând cu un strop de greață.

De ce?

Trebuie să votăm!

Și zic trebuie, pentru că-i musai să ne prezentăm la vot, chiar și pentru a-l anula.

campanii electorale

sursa foto: ziare.com

Galațiul n-are prea multe șanse de a progresa nici tura asta, deși promisiunile electorale și planurile de viitor par desprinse din filmele science-fiction. De la parcări supraterane și refacerea falezei, la tuneluri pe sub Dunăre, parcuri industriale, cartiere cu 3000 de case sociale și aeroport internațional între Galați și Brăila, minciunile electorale din anul acesta parcă au mâncat de la KFC și Passage, că-s din ce în ce mai gogonate, pe zi ce trece.

Băi, fraților, chiar așa dobitoci ne credeți?

Ne montați videoclipuri și ne puneți să visăm la plimbări prin Centrul Vechi al Galațiului, la străzi pietonale și transport public gratuit, la noi locuri de muncă și spitale în care să nu-ți fie teamă să pășești. Da’ ce-am făcut, mă, să merităm asta?

Ne simțim precum copiii de clasa I, care n-au luat coroniță, dar părinții le promit un iPhone sub bradul de Crăciun. Care-i șpilul? De ce ne oferiți atâtea?

Nici noi nu suntem cinstea și smerenia în persoană! Și noi ne abandonăm câinii pe stradă și-i lăsăm să se înmulțească, să se strângă în găști și să atace pe cine le încalcă teritoriul. Și noi aruncăm ambalaje de ciocolată prin iarbă, Dunăre și tronsoane, și stingem chiștocul de la țigară de pereții clădirilor. Și noi trecem pe roșu la semafor și parcăm ca niște boi și vaci pe trotuare. Și noi furăm de prin buzunare, atunci când autobuzul e aglomerat și nu cumpărăm bilet pe traseul 105, când ne anunță cineva pe grupul de pe Facebook că nu-i controlul între stații. Și noi semnăm și completăm documente, doar ca să fie la dosar, deși n-au nicio legătură cu adevărul. Și noi încasăm bani, fără să-i declarăm, dar îi arătăm pe alții cu degetul când îi saltă autoritățile din case. Și noi dăm șpagă și apelăm la pile, ca să ne asigurăm că ne iese manevra și nu rămânem cu buza umflată.

Da, nici noi nu suntem sfinți coborâți din icoane!

Așa că, în loc să ne promiteți că peste coișpe ani ne vom plimba, printre fântâni arteziene, pe noua Faleză a Dunării,  în timp ce ni se va construi un apartament – complet gratuit – într-unul din cele mai luxoase cartiere din țară, la care vom ajunge cu avionul personal, ce șade parcat pe locurile pentru handicapați, în aeroportul dintre Galați și Brăila, mai bine puneți mâna și faceți în așa hal încât să se aplice legea pe străzile din Galați! 

Să nu mai treacă Giuseppe – Dulceață D Băiat pe roșu și să-i zboare fusta babei de pe trecerea de pietoni, fără să i se salte permisul! Să nu i se mai umfle buzunarul doctorului înainte de operații, ca mațul porcului înainte de Crăciun, fără să fie penalizat! Să nu se mai deschidă cluburi fără autorizație, în care să ardă copii nevinovați! Să nu li se mai permită dinozaurilor, care nu știu să se comporte cu niște elevi, să predea în școli! Și ar mai fi multe, dar mă apucă dracii…

Începeți, naibii, cu lucruri mărunte! Măcar să păreți credibili!

Am văzut lista candidaților de anul acesta pentru Galați:

 • Marius Stan – UNPR (primar actual),
 • Nicusor Ciumacenco – PNL,
 • Constantin Telegan -Miscarea Liberala,
 • Ionut Florin Pucheanu – PSD,
 • Iulian Nicusor Arama – PSRO,
 • Eugen Durbaca – ALDE,
 • Catalin Cristache – PMP,
 • Daniela Chelaru – PND,
 • Monica Roman – PRU,
 • Simona Daniela Vreme – independent,
 • Ionel Glodura – independent,
 • Dorin Butunoiu – independent.

(sursa – huff.ro)

Le-am vizionat clipurile electorale, am urmărit și părți din declarații și interviuri (căci, deși sunt educatoare și am răbdare în general, aș prefera să ascult un copil cum țipă timp de o oră decât să văd un interviu complet cu vreun candidat) și nu am simțit, la niciunul, măcar un imbold de a-i ștampila numele.

Unul nu știu de ce mai candidează, căci a dovedit că nu-i capabil de mare lucru. Altul vrea o reîntoarcere ca-n Batman dar nu prea-l mai țin protezele. Unul se preocupă de alimentația gălățenilor și le oferă câte un polonic de ciorbă de pește. Altul s-a inspirat prea mult din versurile de la Paraziții și ne amenință cu jupuirea unui organ, iubit deopotrivă de femei și de bărbați etc.

campanii electorale5

Așa că, duminică, în intervalul orar 7.00 – 21.00, nu știu ce voi face cu stimata ștampilă pe buletinul de vot. Ori voi lăsa astrele și forțele voodoo să îmi ghideze mâna dreaptă spre vreun nume, ori voi ștampila un nume imaginar, ori voi face un chenar frumos din ștampile și o schiță a organului, de care vorbeam mai sus, în mijloc.

Mă mai gândesc.

Voi, restul, v-ați hotărât? V-a convins vreun derbedeu să-i mânjiți numele, prin ale sale campanii electorale?

13312778_10210040112618484_2240050207262680521_n

sursa foto: facebook.com

Leave a Reply