Casa din vis – Tot AIA e!

Când ești în concediu medical de aproape două săptămâni și n-ai mai părăsit apartamentul nici până la magazin să cumperi pâine, mintea ta începe să o ia razna. Te plimbi dintr-o cameră în alta, te ridici din pat ca să te așezi pe canapea și te ridici de pe canapea, ca să te așezi pe wc. Te uiți pe geam și vezi că soarele nu mai face mofturi și nu se mai ascunde printre nori și parcă ți se face dor să simți mângâierea razelor sale pe obraji.

C-așa-i omu: când trebuie să umble prin oraș, ar vrea să stea acasă și să lenevească și când e nevoit să sta acasă, parcă ar vrea să umble prin oraș.

Și nu știu dacă a fost efectul atâtor medicamente băgate în sistem sau pur și simplu așa joacă mintea mea când e plictiseala-n toi dar într-o seară, m-am întins pe covorul din sufragerie și am privit ploaia cum bătea în velux, gândindu-mă cum ar fi fost perioada asta de izolare la domiciliu, dacă locuiam la casă.

Nu mă gândeam la o casă în oraș, bineînțeles; căci oricum n-am să înțeleg niciodată de ce ai da un apartament la oraș, pentru o casă situată tot printre blocuri. Îmi imaginam o casă undeva la munte, să fie înconjurată de natură, de verde, de miros proaspăt care-ți pătrunde până-n suflet și-ți provoacă usturimi la nări. Să mă întind, la fel, pe un covor, în sufragerie, să deschid ușa principală și să văd printre degetele de la picioare norii tăiați de vârful muntelui.

Și cum stăteam și meditam, mintea mea a dat play la o melodie de la Hara: AIA e, ye, ye, viața-i dată pe repede și cum o dai, cum n-o dai tot nu e cum e/ AIA e, ye, ye, nu e clar nu e limpede că viața trece, doar una e și e, tot AIA e!”. Am zâmbit în timp ce fredonam, căci eram surprinsă de ce conexiuni face creierul meu uneori: AIA Proiect era un birou de proiectare de care aflasem la un concurs de bloggeri, zis și Superblog. Cu ce se ocupa? Cu proiecte case bineînțeles!

aia-proiect

M-am ridicat la verticală și mi-am luat laptopul în brațe. Ca un blogger cu prea mult timp liber pe mâini ce eram, am început să-mi caut de lucru. Dacă tot nu puteam părăsi apartamentul, măcar puteam să visez la un proiect pentru viitor.

Ca să îmi construiesc o casă la munte aș fi avut nevoie de un teren. Dar cum n-am nicio Mătușa Tamara prin arborele genealogic și nici n-am câștigat încă la loto, singura variantă pentru a nu mă dezumfla de la bun început a fost să dau „skip” la pasul acesta; să mă gândesc cum o făceam prin liceu, la matematică: să presupunem prin absurd că o să fac mulți bani din blogging și o să-mi cumpăr teren la munte.

Dacă am trecut cu bine de pasul acesta, am început să iau în considerare următoarea etapă: găsirea unui proiectant care să-mi ușureze munca. Un om căruia să-i pese de timpul și de banii mei și să-mi ofere calitatea cea mai bună pentru suma de care dispun. Căci dacă tot sacrific pușculița, măcar să merite efortul. În acest caz, serviciile echipei AIA Proiect m-ar scuti de multe probleme:

  • m-ar ajuta să aleg un proiect de casă adaptat necesităților mele, chiar personalizat în funcție de orice moft pe care l-aș putea avea;
  • m-ar ajuta în obținerea certificatul de urbanism, asigurându-mi dobândirea autorizației de construire;
  • m-ar ajuta să fructific fiecare avantaj dat de amplasarea terenului și să camuflez dezavantajele, în mod eficient;
  • m-ar ajuta să găsesc constructori profesioniști, care să se muleze pe dorințele și așteptările mele;
  • m-ar ajuta să găsesc furnizori capabili să-mi ofere materiale de calitate și la un preț avantajos.

Acum că visul îmi era pe jumătate îndeplinit, urma să-mi imaginez cum ar fi arătat casa ideală – locul unde aș fi putut să evadez când mi se punea pata pe tot. Dacă blogul mi-l transformasem într-o grădină, în care apar și trandafiri și buruieni; aveam nevoie și de o casă, în care să intru atunci când e prea rece ploaia din grădină.

Nu m-am gândit la o casă prea înaltă. O casă cu un etaj și o mansardă mi-ar fi fost mai mult decât suficient. Să pășesc într-un hol micuț, decorat cu câteva tablouri și glastre cu flori. În stânga să fie sufrageria, locul unde să mă strâng seara cu iubitul, prietenii, familia și să depănăm amintiri, să jucăm jocuri și să creăm alte amintiri noi. În dreapta, să fie bucătăria. Cu multe dulapuri pentru depozitarea tuturor oalelor și țucalelor, căci întotdeauna am avut problema asta a spațiului. În mijlocul bucătăriei să fie o masă mare, încăpătoare pentru toți cei care vor dori să guste din bucatele noastre. Lângă bucătărie, ar fi ideal să avem o toaletă, ca să nu fim nevoiți să urcăm la etaj, de fiecare dată când ne pălește vreo nevoie.

La etaj să fie dormitoarele, decorate cât mai minimalist dar neapărat cu un dressing, unde să-mi depozitez toate hainele de care nu reușesc să mă despart, indiferent de cât de vechi ar fi sau cât de rar le folosesc. Fiecare dormitor să aibă baie proprie, ca să evităm eventualele blesteme ale musafirilor, atunci când stăm prea mult scufundați în cadă.

Iar mansarda să fie locul meu. Să aibă un birou situat în  mijloc, unde să mă așez și să-mi aștern gândurile în scris. Geamul să fie musai rotund, cu pervazul suficient de lat încât să mă pot întinde pe el, cu o pernă în spate și o carte faină în mână. Iar pereții să fie acoperiți de rafturi pe care să-mi așez colecția de cărți.

Casa ar avea și o curte imensă, cu un foișor și ieșire la un lac, unde să poată pescui prietenul meu. O grădină reală n-ar fi nici ea de prisos, iar în aceasta nu ar avea loc buruienile, ci doar trandafirii.

Cu detaliile acestea în minte, am accesat site-ul biroului de proiectare AIA Proiect și am încercat să-mi fac o idee despre cum ar arăta casa din vis. Nu am reușit să introduc toate datele pe care le aveam în minte dar am văzut că eventualele modificări la un proiect de casă sugerat de ei sunt gratuite. De asemenea, dacă aș alege acel proiect prezentat de ei, acesta ar include toate cele trei capitole importante proiectării unei case:  Proiect Arhitectură, Proiect Rezistență și Proiect Instalații.

This slideshow requires JavaScript.

M-am trezit din visare în noaptea aceea dar o idee mi-a rămas conturată în minte. Las’ că mă fac eu blogger mare și îmi construiesc casa visurilor mele! Și-atunci să vezi texte scrise, din mansardă, din foișor, din mijlocul grădinii de trandafiri!

Acest text a fost scris pentru proba 11 a concursului Spring Superblog 2017.

sursa foto: aia-proiect.ro

Leave a Reply