Aș întreba 100 de români: care e metoda ideală de a învăța limba engleză?

Ești politician și te-ai săturat să apari la Cronica Cârcotașilor din cauza englezei tale de baltă? Ești prezentator la o emisiune de succes și ți-ai dori, atunci când ai invitați din altă țară, să poți formula întrebări în limba engleză fără să ți se sufle în cască? Te enervezi când vrei să te uiți la un film american și nu găsești subtitrare? Sau pur și simplu vrei să afli și tu ce vor să spună cei de la Bloodhound Gang prin „let’s do it like they do on the Discovery Channel”?

Soluția este simplă: învață limba engleză!

Oricât de util ar fi Sfântul Google, cu funcția sa de traducere, nu te poți baza pe el mereu. Dacă într-o bună zi Saturn devine retrograd și se decide să-ți strice karma, zenu’ și feng shui-ul, blocându-ți conexiunea la internet? Poți să faci și mătănii și voodoo, că Google nu te mai poate ajuta. Și atunci tot la engleza ta de baltă trebuie să apelezi. Și de ce să nu o transformi din engleză de baltă într-una de gârlă măcar?

funny-picture-an-asian-guy-brushing-his-teeth-with-preparation-h-cream

Eu am fost norocoasă din acest punct de vedere. De mică am învățat să iubesc această limbă străină și asta datorită unei tinere studente care venea acasă și se juca cu mine, vorbind în același timp în limba engleză. Îmi cumpărase tata două păpuși pe care le botezasem Bobby și Pamela iar domnișoara se folosea de ele ca să creeze scenarii captivante, oferindu-mi posibilitatea să dau viață păpușilor prin jocuri de rol. Astfel, am învățat limba engleză cu zâmbetul pe buze.

„ – Hi, my name is Pamela. I am a girl. I like candy!

– Hi, my name is Bobby. I am a boy. I like cars!”

N-am să uit niciodată cât de tristă am fost când domnișoara a plecat de la mine și din greșeală a băgat în poșetă și păpușile mele, pe lângă celelalte materiale cu care venise. Dacă înainte mă mai convingea mama să recapitulăm noțiunile învățate după plecarea profei, atunci când am văzut că-mi lipsesc păpușile, am refuzat-o categoric.

„Nu vreau nicio engleză fără Bobby și Pamela!”

Screen-Shot-2014-12-11-at-9.09.25-AM

În prezent, sunt educatoare la o grădiniță particulară din Galați. Și pe lângă activitățile zilnice, le mai predau și limba engleză copiilor, de două ori pe săptămână. Și le văd entuziasmul din privire atunci când îi anunț că e „circle time” și urmează să cântăm „Knock Knock Hello”. Foarte rar se întâmplă să găsesc pe chipul unui micuț o stare de plictiseală, de lene, de „lasă-mă în pace cu engleza ta cu tot!”.

Dar de multe ori m-am întrebat: cum poți atrage atenția unor adulți, când vine vorba de învățarea unei limbi străine? În niciun caz nu poți să-i strângi pe toți într-un semicerc, să scoți niște flashcarduri și să cânți cu ei „5 little monkeys jumping on the bed”! Poate doar dacă le dai înainte câteva sticle de vin la degustat. Numai că riști să formezi niște viitori alcoolici – vorbitori de limba engleză. Și nu faci nicio brânză! Căci o să știe limba engleză dar o să li se împleticească limba din gură.

maxresdefault (1)

Cu adulții e mai greu. Și partea cea mai dificilă nu este predarea propriu-zisă, ci convingerea lor. Căci, la ce este mai bun românul dacă nu la inventat scuze ca să nu se apuce de treabă? Ba că nu e timp, ba că nu găsim profesori de engleză buni și disponibili, ba că e prea scump, ba că e prea ieftin și-nseamnă că nu e bun ăla de nimic, ba că e pur și simplu lene cronică!

Chiar mă gândisem cum ar fi să procedez ca dragul de Cabral: să iau 100 de români de pe stradă și să-i întreb: „Băi nene, care ar fi metoda care te-ar determina pe matale să te apuci de studiat limba engleză?” Nu am făcut-o, însă pot să bag mâna-n foc că răspunsul favorit ar fi: ”să pot să-mi stabilesc programul în funcție de timpul liber și de chef”. 

englishforall-299x300

Pentru cei care s-au gândit la această variantă, am o veste bună: există platforma profesională de cursuri de engleză online „English for all (Engleza pentru toți)”, care dă posibilitatea cursanților să studieze la orice oră din zi și să aibă un profesor care să-i ghideze în procesul învățării.

Și chiar dacă zici că mai bâjbâi engleza și nu vrei să o iei chiar de la capăt cu studiul ei, ai varianta să o rogi pe „Profa” să-ți testeze cunoștințele și apoi să te înscrii la cursul care ți se potrivește.

Învață engleza de acasă!De exemplu, eu am făcut testul de la categoria ”Intermediate – nivel mediu” și am primit nota pe loc, cu sfaturile de rigoare:

Ți-aș recomanda să faci următoarea testare ca nivel. Momentan ai mici probleme cu prepoziții. Aș vrea să te văd pe ceva mai dificil, de aceea îți urez spor și te aștept cu următoarea testare 🙂 

Pentru orice întrebări sau nelămuriri, nu ezita să mă contactezi. 

O seară cu zâmbet!

Profa :)”

Iar promptitudinea în mediul online, când vine vorba de un curs, este foarte importantă! Să primești răspunsuri pe loc sau în cel mai scurt timp posibil este una din calitățile pe care este musai să le dețină o astfel de platformă elearning.

Pe mine Profa m-a convins! Mai ales pentru că de câțiva ani m-am cam ramolit, învârtind pe degete doar flashcarduri și folosind doar cuvinte și propoziții simple, în predarea la grădiniță. Așa că mi-aș dori să-mi testez în continuare cunoștințele și să mi le aprofundez cu ajutorul cursurilor online de pe platforma „Engleza pentru toți”. 

Niciodată nu poți ști prea multă engleză!

toba_de_casa

Eu vă recomand cu mare căldură aceste cursuri și vă invit să încercați această metodă de a învăța limba engleză de acasă! Pentru că, dacă e drăgălaș un copil care spune „tobes” în loc de „drums”, un adult riscă să devină un pic penibil într-o astfel de situație!

atentie-la-cap

Acest text a fost scris pentru proba 4 a concursului Spring Superblog 2017.

sursa foto: pinterest.com; super-blog.eu; meditatorengleza.com

3 thoughts on “Aș întreba 100 de români: care e metoda ideală de a învăța limba engleză?

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 4. Oricine poate învăța engleza… zâmbind

Leave a Reply