Agentul Certificat Energetic – Episodul 1 – În piață

circle-logo

În sufrageria unui apartament modest din Galați, o tânără domnișoară face cărări bătute pe modelul covorului, în timp ce prietena ei stă pe canapea și încearcă din răsputeri să o urmărească cu privirea.

– Dacă te mai învârți mult așa, o să-mi fugă un ochi hăis și unul cea. Stai mai ușor și ia-o de la capăt? Cu cine te-ai întâlnit?

– Cu iubirea mea din copilărie: Codrin. Nu-mi vine să cred. L-am recunoscut din prima după ochi. Dintotdeauna a avut o privire mult prea convingătoare. Era de parcă te hipnotiza.

– Da, da bine. Te făcea să uiți cum te cheamă cu buletinul în mână. Am înțeles! Povestește-mi, mai degrabă despre cum a decurs întâlnirea asta întâmplătoare. El te-a recunoscut?

– Stai să-ți zic! Eram în piață, da? Și eu eram la taraba cu roșii. Iar el era două rânduri mai încolo, la taraba cu mere. Și stătea semeț în fața vânzătoarei, înalt ca un brad și concentrat ca un cub de Knorr. Avea un măr în mâna stângă, pe care-l studia foarte atent și-n același timp dădea niște indicații la telefon, căci gesticula foarte mult cu mâna dreaptă. După cum își spuneam, eu îmi alegeam câteva roșii pentru o salată, atunci când am realizat că dragul meu Codrin este la doar câteva tarabe distanță de mine. Și de emoție, ce să vezi? Am strâns o roșie atât de tare în mână, încât am făcut-o pe vânzătoare numai zeamă din cap până-n picioare.

– Lasă vânzătoarea, zi-mi de Codrin! Nu mai lungi povestea că mă apucă somnul!

– Bine, bine. Îți dai seama că voiam să vorbesc cu el, mai ales că auzisem zvonuri cum că ar fi mare agent certificat energetic. Dacă nu am avut șanse la el în copilărie, poate mi se schimba norocul acum. Așa că mi-am luat inima-n dinți și m-am prefăcut că am nevoie de mere. Am întrebat cât e kilogramul…

– Păi nu scria?

– Da, asta a fost prima greșeală. Scria mare pe un carton. Dar voiam să-i atrag atenția lui Codrin cumva. Am început să studiez și eu merele cum o făcea el deși nu prea pricepeam de ce se uită așa atent la ele și le răsucește pe toate părțile.

– Poate le căuta de viermi…

– Când am văzut că n-am nicio șansă de izbândă, m-am răsucit pe călcâie spre el și i-am spus: „Bună, Codrin! Mă mai ții minte? Sunt Gina. Obișnuiam să ne jucăm împreună în spatele blocului, când veneai la bunici. ”

– Și? Și? Ce ți-a răspuns?

– S-a uitat zâmbind la mine și mi-a făcut din ochi. Apoi a făcut un pas mai încolo și s-a întors cu spatele.

– Nu a vorbit cu tine?

– Nu! Dar asta nu-i nimic. Ești conștientă că m-au apucat toți nervii, nu? Rămăsesem blocată și mă uitam la el ca la mașini străine. Și când să-mi fac curaj să-i zic vreo două, îl văd că pleacă, încet spre altă tarabă, urmărind cu privirea un grup de oameni de la intrarea-n piață.

– Și ce ai făcut?

– Ce să fac? Am pus mărul la loc și am plecat înapoi să-mi iau roșii.

– Ce nesimțit!

– Stai să vezi! Când să scot banii din portofel să îi plătesc cucoanei roșiile, aud un sunet chinuit din buzunar. Era telefonul. Primisem un mesaj.

– De la cine?

– De la Codrin: „Îmi cer scuze. Nu puteam vorbi, eram într-o misiune. Normal că îmi aduc aminte de tine. Te aștept la cafeneaua din colț în jumătate de oră, să bem ceva!”

– Fată, ești nebună? De unde avea numărul tău?

– Da’ cine știe?

– Și te-ai dus?

***

agent_woman-512

– M-am dus, vă dați seama! Aveam nevoie de ea pentru a încheia misiunea cu succes!

Codrin își dă jos picioarele de pe birou și scoate din buzunarul de la piept un măr. Îl taie în jumătate și scoate din mijloc o microcameră video spion. Suflă ușor pe ea și o conectează la laptop.

– Am toată discuția dintre agentul de vânzări și cumpărători filmată. Dacă vreți v-o pot trimite în câteva minute să o analizați. Poate mi-a scăpat mie ceva…

– Codrin, ai fost elevul meu ani de zile!

– Da, maestre. Ai fost mentorul meu ani de zile!

– Te-am învățat tot ce trebuie să știi despre certificarea energetică și termoviziunea în construcții. Ți-am prezentat toate clasele energetice, de la A la G și ți-am enumerat caracteristicile fiecăreia. Ți-am explicat care sunt avantajele unei clase energetice A și care sunt dezavantajele unei clase energetice G. Și ai văzut și singur, pe parcurusul trainingului, că mulți cumpărători nu țin cont de aspectul acesta și uită să se intereseze de certificatul energetic al clădirilor. Ce să mai vorbim de un audit energetic?

– Da, maestre. Și de când am început să lucrez sub acoperire, am observat mulți agenți de vânzări care vor să-i ducă cu preșul pe cumpărători. Niciunul nu se gândea la binele clientului, ci doar la profitul pe care-l putea încasa. Ce-i păsa lui de pierderile de energie, de infiltrațiile excesive de aer, de condens, de mucegai, de conducte înfundate? Dacă el reușea să-i convingă pe oameni să semneze contractul, trai neneacă!

– Ascultă-mă bine, Codrin! Din momentul acesta ești pe cont propriu. Nu te voi mai ajuta, căci vreau să văd cum te descurci singur.

– Dar voiam doar un sfat. Nu sunt sigur dacă să o implic și pe Gina…

Agent Certificat Energetic Codrin, sună-mă când misiunea este îndeplinită. Succes!

Închise telefonul și se așeză înapoi pe scaun. Vizionă prima filmare de pe laptop și analiză situația:

Agentul de vânzări a pus mâna iar pe o familie nevoiașă care-și dorește un acoperiș deasupra capului. Apartamentul sugerat de el este într-o clădire care nu are certificat energetic realizat. La o primă vedere, însă, orice auditor energetic atestat gradul I ar putea-o încadra foarte ușor în clasa energetică F. E clar! Imobilul trebuie reabilitat termic cât mai curând iar familia avertizată de pericolul financiar care îi așteaptă, dacă achiziționează apartamentul.

Din câte am văzut, agentul de vânzări m-a cam mirosit când m-am dus să-l întreb dacă în oferta de imobiliare intră și prezentarea certificatelor energetice ale clădirilor. Poate nu a fost cea mai bună mișcare a mea, dar e prima mea misiune „solo” de agent certificat energetic.

Mă voi folosi de Gina așa cum am discutat. Se va duce la o întâlnire cu agentul și îi va cere detalii despre clădirea în cauză. Îi va sugera realizarea unei termografii în construcție, pentru a determina zonele cu pierderi de căldură și-i va cere un raport de analiză, a cărui imagini să fie interpretate de specialiștii Enermed Impex SRL. Chiar dacă există riscul ca agentul de vânzări să-și dea seama că domnișoara vine din partea mea, reacția lui va fi înregistrată cu ajutorul microcamerei video spion pe care o va avea Gina în broșa de pe sacou.

termoviziune

Filmările vor ajunge în mediul online, apoi în mass-media iar mârșăvia va lua sfârșit. Iar eu voi avea grijă ca familia respectivă să găsească un apartament într-un imobil de clasă energetică A! La urma urmei, oamenii aceia nu merită să își arunce toți banii pe facturi, dacă se poate evita asta atât de simplu.

***

circle-logo

– Ginuța, eu am o singură grijă. Tu te pricepi să-l chestionezi pe omul acela? La cât de emotivă ești tu există o foarte mare șansă să spui „Audi” în loc de „audit” și „termovedere” în loc de „termoviziune”. Și dacă-i strici ploile lui Codrin, sigur nu te mai ia de nevastă așa cum visezi tu…

– Draga mea prietenă, stai liniștită, nu o să o dau cu bâta în baltă! Voi avea o cască în ureche tot timpul iar Codrin îmi va spune tot ce trebuie să fac și să zic. Va vorbi el prin intermediul meu. El e personajul principal în toată acțiunea asta. El este Agentul Certificat Energetic.

– Adică te folosește!

– Las’ să mă folosească! Că nu m-a mai folosit nimeni de ani de zile. În curând o să am nevoie și eu de o reabilitare termică, nu doar clădirile…

logo_Avizez-300x251

Acest text a fost scris pentru proba 6 a concursului Spring Superblog 2017.

sursa foto: pinterest.com; super-blog.eu; certificat-rapid.ro

 

2 thoughts on “Agentul Certificat Energetic – Episodul 1 – În piață

Leave a Reply